Zawał serca to bardzo poważne schorzenie, po przejściu którego pacjent musi o siebie dbać. Sprawą istotną jest nie tylko leczenie farmakologiczne, ale również zachowanie odpowiedniej diety. Głównym jej zadaniem jest skuteczne obniżenie poziomu cholesterolu oraz uzyskanie prawidłowej wagi ciała w przypadku osób mających problemy z nadwagą lub nawet otyłością.
Generalnie w ramach diety po zawale i stentach, należy pamiętać o ograniczaniu produktów tłustych pochodzenia zwierzęcego oraz o unikaniu utwardzonych olejów roślinnych, które zawierają w sobie tłuszcze trans. W ramach diety kardiologicznej po zawale, powinno się natomiast spożywać warzywa, chude mięso, tłuste ryby morskie oraz produkty pełnoziarniste.
Spis treści
Znaczenie diety kardiologicznej
Jedną z częstszych przyczyn zgonów na terenie naszego kraju są różnego rodzaju problemy związane z układem krążenia oraz choroby serca, takie jak zawał polegający na długotrwałym niedotlenieniu serca spowodowanym przez zwężone lub zatkane tętnice wieńcowe wynikające z miażdżycy.
Główne objawy zawału to:
- Silny wielogodzinny ból i uczucie ucisku za mostkiem. Ból może promieniować w stronę rąk oraz żuchwy.
- duszności,
- pocenie się,
- zawroty głowy,
- omdlenia,
- spadek ciśnienia krwi.
Istnieje wiele czynników, które sprzyjają zawałowi serca. Do ich grona można zaliczyć między innymi:
- palenie tytoniu,
- nadciśnienie,
- mała aktywność fizyczna,
- stres,
- otyłość,
- nieprawidłowa dieta.
Przed zawałem serca i innymi chorobami o charakterze kardiologicznym można chronić się stosując różne zasady zdrowego życia. Bardzo istotną sprawą jest właściwie skomponowana dieta. Oznacza to, że odpowiednie nawyki żywieniowe są ważne nie tylko po przebytym zawale, ale również pełnią funkcję profilaktyczną, dzięki której można ochronić się przed problemami z sercem i krążeniem.

Dieta po zawale – co warto o niej wiedzieć?
Bardzo często wśród osób, które przebyły zawał oraz wśród ich bliskich krąży pytanie: dieta po zawale co jeść? Okazuje się, że odpowiednia dieta jest prawie tak samo ważna jak stosowanie odpowiednich lekarstw. Na początku stosowana jest dieta płynna, ponieważ istnieje możliwość występowania wymiotów i nudności. Następnie stosuje się dietę lekkostrawną, dzięki której przemęczony organizm jest odciążony i są mu dostarczane niezbędne składniki odżywcze. Generalnie dieta po zawale i stentach powinna obejmować 5-6 małych posiłków dziennie z wykluczeniem dań ciężkostrawnych. Jeśli żołądek będzie przepełniony to taki stan może doprowadzić do pojawienia się problemów z oddychaniem. Oprócz tego praca serca będzie znacznie utrudniona.
Pacjenci leżący, którzy przeszli zawał serca powinni spożywać niskokaloryczne posiłki. Nie powinno się przyjmować więcej niż 20 kcal na 1 kg prawidłowej masy ciała. Innymi słowy osoba ważąca 110 kg, która powinna ważyć 80 kg może przyjmować dziennie 1600 kcal w swoich posiłkach.
Zawał serca, a kawa i inne produkty kofeinowe
Wiele osób zastanawia się nad tym, jak wygląda sytuacja jeśli chodzi o produkty, takie jak kawa po zawale serca. W przypadku przejścia zawału należy bezwzględnie usunąć ze swojej diety wszystkie produkty zawierające kofeinę. Oznacza to, że nie wolno pić kawy, herbaty, napojów energetycznych, napojów gazowanych ani jeść czekolady.
Najważniejsze zasady diety po zawale serca
Głównym celem diety po zawale jest poprawienie profilu lipidowego organizmu. Istotną sprawą jest obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz trójglicerydów. Właściwie skomponowana i przestrzegana dieta ma wpływ na cofanie się zmian miażdżycowych będących jednymi z głównych powodów występowania zawałów serca. Dodatkowo osoby otyłe lub z nadwagą muszą zdecydować się na dietę, której wartość kaloryczna jest obniżona. W ten sposób możliwe jest zmniejszenie masy ciała. Podstawowe zasady związane z dietą po zawale i stentach prezentują się następująco:
- należy spożywać 5-6 niewielkich posiłków dziennie, ważne aby odstępy czasu były regularne,
- konieczne jest unikanie smażonych potraw, dań w panierkach, duszonych z dodatkiem tłuszczu oraz wędzonych i bardzo pikantnych,
- przede wszystkim powinno się spożywać potrawy gotowane, gotowane na parze, pieczone w folii czy też grillowane, pozbawione zbędnego tłuszczu,
- w codziennej diecie powinno się ograniczać również cholesterol i tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, więc nie należy jeść zbyt wiele tłustych wędlin i mięs, parówek, serów pleśniowych, podrobów, serów topionych, żółtych czy też tłustego nabiału,
- trzeba również unikać cukru, ciast, słodyczy, słodkich napojów, utwardzonych tłuszczów roślinnych, tłuszczów trans czy też soli,
- dieta powinna bazować głównie na warzywach i owocach,
- kapusta kiszona po zawale jest jak najbardziej wskazana jako element sałatek lub jako dodatek do obiadu – jest to warzywo będące źródłem wielu cennych witamin i składników wspomagających organizm po przebytym zawale,
- jeśli chodzi o pieczywo to wskazane jest spożywanie produktów razowych i pełnoziarnistych,
- należy spożywać tłuszcze roślinne oraz tłuste ryby morskie przynajmniej 2 razy w tygodniu, makrela wędzona po zawale jest dobrym pomysłem, ponieważ zawiera sporo kwasów omega-3 wspomagających walkę z otyłością i chorobami serca, ciekawym produktem może być samodzielnie przyrządzona pasta z makreli wędzonej,
Ważną sprawą jest właściwe nawodnienie organizmu i wypijanie przynajmniej 2 litrów wody mineralnej o niskiej zawartości sodu każdego dnia. Warto też pamiętać o chorobach współwystępujących. Czasami może być konieczne skomponowanie diety po zawale, która jest przyjazna dla osób mających dodatkowo cukrzycę.

Dieta po zawale – co jeść?
Istnieje wiele produktów, które można jeść po zawale mięśnia sercowego. Podstawą są produkty poprawiające profil lipidowy i obniżające poziom cholesterolu we krwi. Istotne jest zwracanie uwagi na żywność, która zawiera błonnik, sterole roślinne oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Oznacza to, że należy w swojej diecie pamiętać o wzmocnieniu serca i zbiciu cholesterolu. Poniżej przedstawione są przykładowe produkty, które warto uwzględnić podczas komponowania diety:
- produkty pełnoziarniste, takie jak razowe pieczywo, ciemny makaron, grube kasze, brązowy ryż, płatki zbożowe,
- chude produkty nabiałowe, takie jak mleko, jogurt naturalny, chudy twaróg, maślanka, kefir,
- dowolna ilość białka i maksymalnie 2 całe jajka tygodniowo,
- zupy na bazie warzyw,
- tłuste morskie ryby, takie jak śledź, makrela, łosoś, tuńczyk, sardynki,
- mięso z indyka, kurczaka, królika, cielęcina oraz dziczyzna,
- oleje roślinne o dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 (olej rzepakowy albo lniany), margaryny bogate w sterole roślinne,
- świeże oraz mrożone warzywa i owoce,
- migdały i orzechy włoskie.
Warto wspomagać swoją dietę ziołami na serce. Istotne jest nie tylko dobranie odpowiednich produktów, ale również przygotowywanie ich we właściwy sposób. Na przykład należy absolutnie unikać smażenia. W Internecie na szczęście znajduje się wiele przepisów na smaczne, pożywne i zdrowe potrawy dla osób po zawałach serca.
Czego unikać w diecie po zawale serca?
Wielu zawałowców zastanawia się nad tym czego nie wolno po zawale serca i stentach. Podstawą jest unikanie tłuszczów trans i zwierzęcych, które powodują powstawanie zmian miażdżycowych, a te z kolei blokują naczynia krwionośne. Kolejną sprawą jest unikanie produktów zwiększających masę ciała. W jadłospisie osoby po zawale nie mogą znajdować się produkty, takie jak na przykład:
- wyroby z białej mąki, biały ryż i makaron,
- słodycze i pieczywo cukiernicze,
- należy ograniczyć tłusty nabiał, taki jak pełnotłuste mleko, śmietana, ser żółty, ser topiony, ser camembert, lody, kremy, kawa i zabielacze do niej,
- ryby smażone w panierce, w głębokim tłuszczu, tłuste mięsa (boczek, kark, gęsi, wieprzowina, wołowina, tłuste wędliny, parówki, pasztety),
- masło, smalec, łój, twarde margaryny, utwardzone oleje roślinne, tłuszcze spod pieczeni,
- ciężkie zupy zabielane, z zasmażką,
- majonez i tłuste sosy.
Alkohol po zawale jest również niewskazany, ponieważ zwiększa ciśnienie krwi i przyspiesza akcję serca powodując jego obciążenie. Należy też unikać frytek, pieczonych ziemniaków, chipsów, warzyw smażonych na niezdrowych tłuszczach, konserwowanych warzyw i owoców. Warto omówić dietę z lekarzem lub dietetykiem, który dopasuje konkretny jadłospis idealny dla danej osoby mającej określone upodobania i potrzeby.