Pieczywo i inne produkty zbożowe odgrywają niezwykle istotną rolę w ludzkim życiu. Chleb i inne wyroby tego rodzaju są spożywane przez ludzi na całym świecie. Nic więc dziwnego, że dietetycy i specjaliści zajmujący się zdrowym żywieniem zalecają spożywanie produktów zbożowych. Należy jednak pamiętać, że istnieją różne rodzaje pieczywa produkowane z różnych typów mąki.
Osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy muszą myśleć o regularnych treningach oraz o zbilansowanej diecie, w skład której wchodzi pieczywo. Warto dowiedzieć się, które rodzaje chleba, bułek i innych wyrobów zbożowych są najlepszym wyborem dla osób, które chcą skutecznie chudnąć.
Dlaczego warto sięgać po pieczywo?
Produkty zbożowe posiadają wiele istotnych zalet. Przede wszystkim w pieczywie znajdują się naturalne przeciwutleniacze oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią naczynia krwionośne przed zwężaniem. Szczególnie warto zwracać uwagę na produkty pełnoziarniste, które są pełne minerałów, takich jak wapń, potas, magnez, fosfor, selen, mangan, żelazo i cynk. Pieczywo pełnoziarniste jest też źródłem witamin z grupy B i E.
Białe pieczywo z mąki pszennej z kolei pozwala na zwiększenie ilości „dobrych bakterii” w jelitach. Produkują one nabłonek zapewniający skuteczną ochronę ścianek jelit przed różnymi szkodliwymi substancjami i czynnikami.
Duża zawartość błonnika to kolejny atut pieczywa. Składnik ten nie tylko reguluje pracę układu trawiennego, ale oprócz tego hamuje apetyt i spełnia potrzeby osób, które chcą schudnąć oraz dbać o prawidłową linię. Warto dowiedzieć się, które rodzaje pieczywa są najlepsze z perspektywy osób walczących z nadmierną wagą ciała.

Pieczywo pszenne oraz żytnie
Istnieje wiele rodzajów mąki, z których produkuje się pieczywo. Do najpopularniejszych zalicza się jednak mąka pszenna oraz żytnia. Oczywiście istnieją też inne rodzaje pieczywa, w których stosuje się domieszkę dość nietypowych gatunków mąki, jednak w znacznej większości przypadków „bazą” jest mąka na bazie pszenicy i żyta.
Zarówno w przypadku mąki pszennej, jak i żytniej, może ona być biała, ale dostępne są również odmiany razowe. Jeśli komuś zależy na zdrowym trybie życia bez konieczności rezygnowania z pieczywa to zaleca się spożywanie chleba, bułek i innych produktów tego typu z mąki razowej. Jest ona o wiele bardziej pełnowartościowa w porównaniu z odmianą białą.
Czym jest indeks glikemiczny i jak on wygląda w przypadku pieczywa?
Wybierając pieczywo, warto zwrócić uwagę na jego indeks glikemiczny. Jest to nic innego jak średni procentowy przyrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu porcji produktu zawierającego 50g węglowodanów, które są przyswajane przez organizm. Dzięki temu indeksowi można sprawdzić jaki wpływ na poziom glukozy we krwi mają produkty po 2-3 godzinach od ich spożycia. Generalnie zaleca się produkty o niskim indeksie glikemicznym, w przypadku których glukoza wchłania się powoli i uczucie sytości utrzymuje się przez długi czas.
Jeśli chodzi o pieczywo to najlepszym wyborem jest chleb żytni. Posiada on niski indeks glikemiczny, więc produkt taki zapewnia dłużej utrzymujące się uczucie sytości. Problemem jest jednak dostępność takiego pieczywa, które trudno jest nabyć w sklepach i piekarniach. O wiele częściej sprzedawany jest chleb pszenno-żytni, który również często posiada przyzwoity indeks glikemiczny, jeśli do jego produkcji użyto większej ilości mąki żytniej. Warto więc sprawdzać skład oferowanego produktu oraz jego wygląd i konsystencję. Pieczywo żytnie jest o wiele bardziej zbite i ciężkie.
Pieczywo wyprodukowane z mąki pszennej zawiera w głównej mierze cukry proste, których wchłanianie jest bardzo szybkie. W przypadku siedzącego trybu życia nadmierne spożywanie takiego pieczywa może doprowadzić do cukrzycy oraz innych schorzeń. Z drugiej strony przed większym wysiłkiem (trening lub praca fizyczna) warto spożyć takie pieczywo, aby zapewnić swojemu organizmowi zastrzyk niezbędnej energii. Osoby prowadzące bardziej siedzący tryb życia powinny jednak spożywać w głównej mierze pieczywo żytnie lub pszenno-żytnie.

Specjalne rodzaje chleba – czy warto po nie sięgać?
W sklepach i piekarniach można znaleźć wiele różnych rodzajów chleba. Są one często oznaczone napisami „FIT”, „IG” i innymi tego typu. Sugerują one, że produkty te są dobre dla osób dbających o linię. Warto jednak sprawdzać skład takich produktów, ponieważ często mogą one zawierać sztuczne dodatki, które są po prostu szkodliwe dla ludzkiego zdrowia. Najlepszym wyborem jest pieczywo posiadające od 3 do 5 składników, takich jak woda, mąka, zakwas lub drożdże, cukier i ewentualnie ziarna. Te składniki wystarczą, aby upiec dobry chleb.
Najlepszym rozwiązaniem jest samodzielne pieczenie chleba w domu. Można go upiec z wybranych przez siebie składników, które na pewno będą wpływać pozytywnie na proces odchudzania. Samodzielne pieczenie wcale nie jest trudne. Po przygotowaniu odpowiedniej masy wystarczy 20 minut, aby upiec chleb. Często podobną albo i większą ilość czasu spędzamy na wychodzeniu na zakupy. Nikt nie powinien mieć problemów z samodzielnym pieczeniem chleba, nawet osoby początkujące.